SaaS Overeenkomst

SaaS overeenkomst opstellen

Als SaaS-provider is het belangrijk om met een scherpe SaaS-overeenkomst te werken. Zo creëer je de juiste verwachtingen bij je klanten, beperk je jouw aansprakelijkheid en verklein je het risico op vervelende geschillen. In een goed opgestelde SaaS-overeenkomst wordt rekening gehouden met het specifieke karakter van SaaS. Een klant wordt immers geen eigenaar van een fysiek product maar krijgt via de cloud toegang tot de software op basis van een abonnement. Veel SaaS-bedrijven bieden bovendien verschillende abonnementsniveaus met verschillende prijzen. Oftewel: hoe meer je betaalt, hoe meer softwarefuncties er tot je beschikking komen te staan als klant.

Dit heeft verschillende gevolgen:

Zo moet er in het SaaS-contract worden verduidelijkt tot welke software functies de desbetreffende klant precies toegang krijgt. Daarnaast is het vaak wenselijk om iets op te nemen over de minimale looptijd van het SaaS-abonnement en hoe de klant deze kan beëindigen. Uiteraard wil je in een SaaS-overeenkomst ook iets afspreken over de eventuele stilzwijgende verlenging van het abonnement.

Wat moet er in SaaS-overeenkomst staan?

Wat er exact in een SaaS-overeenkomst moet komen te staan, hangt af van het specifieke SaaS-product. Er zijn echter een paar bepalingen die in vrijwel elk SaaS-contract voorkomen. Denk dan aan:

  • Betalingsvoorwaarden;
  • Minimale looptijd abonnement, stilzwijgende verlenging en beëindiging;
  • Toegangsrechten (het aantal gebruikers dat is toegestaan);
  • Eigendom van data (wie is de eigenaar van geüploade gegevens?);
  • Privacy & Security;
  • Gebruikersbeperkingen (waar mogen jouw klanten het SaaS-product niet voor gebruiken?)
  • Aansprakelijkheidsbeperkingen;
  • Garanties en vrijwaringen.

SaaS overeenkomst opstellen door ICT-juristen (NL / ENG)

Een heldere SaaS-overeenkomt kan bijdragen aan het klantvertrouwen en beschermt tegelijkertijd je bedrijf tegen claims. Daarom is het waardevol om te investeren in een gespecialiseerde ICT-jurist om jouw contract op te stellen. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen 24 uur een antwoord.